ciddimevzu

sadece mor insanlar çizip buna çeşitlilik diyemezsiniz // meg robichaud

pekâlâ. şöyle bir şey var. kendi önyargınızı anlamak zordur. kesin olarak bildiğimiz tek şey, her ne ise, muhtemelen ne olduğunu bilmediğimizdir. bir tür siz görene kadar göremezsiniz -bu sizin kör noktanızdır, soğuk ve çıplak bir şekilde, tam da herkesin görebileceği bir yerde durur- bir tasarım kararından bir diğer tasarım kararına geçerken omzunuzda  keyifli keyifli oturur. bu yüzden çok düşünceli olmaya çalışırsınız -ya da en azından aşırıya kaçan bir şekilde titiz davranırsınız- ve bir yandan da kendinizi sürekli olarak bir uyanışa hazırlarsınız.

Pekâlâ. Şöyle bir şey var. Kendi önyargınızı anlamak zordur. Kesin olarak bildiğimiz tek şey, her ne ise, muhtemelen ne olduğunu bilmediğimizdir. Bir tür siz görene kadar göremezsiniz -bu sizin kör noktanızdır, soğuk ve çıplak bir şekilde, tam da herkesin görebileceği bir yerde durur- bir tasarım kararından bir diğer tasarım kararına geçerken omzunuzda  keyifli keyifli oturur. Bu yüzden çok düşünceli olmaya çalışırsınız -ya da en azından aşırıya kaçan bir şekilde titiz davranırsınız- ve bir yandan da kendinizi sürekli olarak bir uyanışa hazırlarsınız.

Bu durum, insanları nasıl temsil edeceğimizi seçme konumunda olmayı biraz korkutucu hale getiriyor.

O kadar korkutucu ki, ilk illüstrasyon stilimizde insanlara hiç yer vermedik. Orada oturan nesneler aracılığıyla bir hikaye anlatmak; “Ee yahu … bari hiç yapmasaydınız?” sorusu kafamıza dönüyordu ve buna cevabımız da “Böyle iyi” idi. Bu daha güvenli. Ve daha kolay. Kertenkele beyniniz size dirsekte bir şeylerin ters gittiğini ve bunun da onu ürkütücü hale getirdiğini söylemiyor. Ve her illüstrasyonda aynı saksıyı tekrar kullandığınızı kimse fark etmiyor (ve eğer fark ettiyseniz: bu garip bir şekilde gözlemci olduğunuz için sizin suçunuz, verimli olduğum için benim değil). Posta kutusu çizimimle bağlantılı bir duygu yok. Kediden çok köpek çizdiğim için ima edilen bir tercih yok. Güvenli. Açık sözlü. Gerçekçi bir iletişim.

Diğer taraftan, tabii ki posta kutusuna bir insan eklediğinizde hikaye çok daha zenginleşiyor. Kim posta almayı sevmez ki!? (E-posta değil, gerçek posta. Hadi canım!). Bana bir kişi ve bir posta kutusu verirseniz, insanların evrensel olarak bağlantı kurabileceği sonsuz hikayeler anlatabilirim. Bir insan ve bir posta kutusu ile bu ürünün diğer tarafında gerçek, empatik insanlar olduğunu söyleyen, ilişki kurduğunuz, unutulmaz bir hikaye anlatabilirim. Sorun şu ki, bir insan ve bir posta kutusuyla kazara korkunç bir hikaye de anlatabilirim. Mesela, kontrol edin: onunla ilişki kurarsınız; kontrol edin: akılda kalıcıdır; aşırı kasıtlı bir şekilde yapmıyorum, şöyle düşünün: aslında dolu bir posta kutusu gördüğünüzde midenize endişeden kaynaklı bir düğüm oturmuş gibi hissedebilirsiniz, çünkü vergiler, faturalar ve tahsilat bildirimleri tam da oradan gelir. Bunu düz bir posta kutusuyla asla yapamazsınız. Bu sadece lanet bir posta kutusu (ve açılış paragrafında posta kutusu kelimesini en çok kullanma ödülü bana gidiyor). Daha zengin bir hikaye, kullanıcılarınızı yabancılaştırma veya hayal kırıklığına uğratma riskini de beraberinde getirir. Daha zengin bir hikaye, empatik ve düşünceli olmak için daha fazla sorumluluk ve markanın bir temsilcisi olarak daha büyük bir sorumluluk getirir. Daha önce her bir illüstrasyon, kullanıcı arayüzünün bir parçası olarak tek başına dururken, artık unutulmaz karakterler aracılığıyla birbirine bağlanıyor. Önce posta kutusundaki bir kişiydi; şimdi masasındalar; şimdi dondurma alıyorlar-artık bir anlatıya sahipsiniz. İnsanlar insanları fark eder. Neyi dahil etmeye karar verdiğinizi ve neyi dahil etmediğinizi fark ederler. İnsanları nasıl göstermeye karar verirseniz verin, kısa sürede hem kuruluşunuzun bir temsilcisi hem de kuruluşunuzun sizi nasıl gördüğünün bir yansıması haline gelirler.

Bu yüzden dikkatli davranıyoruz. Kendimizi son derece kapsayıcı olacak şekilde ayarlamaya çalışırız ve berbat önyargılarımızın ve aptalca alışkanlıklarımızın her halükarda içimize sızacağını varsayarız. Benim yeni yıl kararım gibi. Evet, teorik olarak çoğu zaman mideme ağrılar vermeyecek bir öğle yemeği seçme konusunda bana güvenilebilir. Ancak akşam yemeğinde dilim peynir yemeyi gerçekten bırakmak istiyorsanız, önceden reyonlarda bir tur atmanız size gerçekten yardımcı olacaktır. Düşünceli olmak için vaktiniz varken doğru malzemeleri seçin ve gecenin 2’sinde biraz lahana ve birkaç mandalinayla midenizi aside boğmak zorunda kalmayın. Bilinçaltınız yine de zaman zaman eve dönüş yolundaki her dilimli meyve dükkanına şöyle bir uğramanın bir yolunu bulacak ve ah tanrım, geriye dönüp baktığımızda keşke şunu da şöyle yapmasaymışım diyeceksiniz. Ama bunun olacağını biliyorduk. Bazı dersler çıkarıldı. Alışveriş listesini ayarlayın ve ilerleyin. Neyse, konumuza dönelim… Shopify illüstrasyonunda raftan kaldırdığımız ilk şey gerçekçi olmayan cilt tonlarıydı. Gerçekçi olanlar da dahil olmak üzere bir dizi farklı cilt tonunu test etmemize rağmen, gerçekçi olmayan cilt tonları sürekli olarak çalışmak istediğimiz bir şey olarak öne çıktı. Benzersizdiler, akılda kalıcıydılar ve kapsayıcıydılar. Ya da en azından hiçbir zaman özel olarak dışlayıcı olmadılar. Düşünecek bir şey daha azaldı. Kimseyi dahil etmediysek kimseyi dışlayamayız, değil mi?

Hepinizin bildiğini varsaydığım üzere, yeniden-tasarımlar çok zahmetlidir ve zaman sınırlı bir kaynaktır. Her şey düşünüldüğünde, illüstrasyonlarımızı mümkün olduğunca çeşitli hale getirmeye çalışarak iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Onları farklı şekil ve boyutlarda yaptık; erkekler, kadınlar ve ima edebildiğimiz kadar LGBTQ, bilirsiniz, ne belirgin bir işaret ne bir surat. Bazıları engelliydi, bazıları farklı kültürlerden, yaşlı, genç ve sanırım tüm bu yaşlar arasındaydı. Hiçbir şey olmasa bile, herkesin temsil edildiğinden emin olmak için bilinçli bir çabaydı bu ve bence çalışmaya fazlasıyla yansıdı da.

Ancak gelişmeye ve Shopify illüstrasyon stiline yönelik ilke ve yaklaşımlarımızı yinelemeye devam ettikçe daha iyisini yapmak istiyorum. Daha iyisini yapabileceğimiz tüm yolların bunlar olmadığından eminim ve umarım daha iyisini yapacağımız tüm yollar da bunlar değildir, ancak şimdilik Shopify‘da ilerlerken çeşitliliğe yaklaşımımız şu şekilde.

Sadece ten rengini mora boyayıp buna çeşitlilik diyemezsiniz

Yani, aslında. Koyu tenli insanlar çizmeye devam ettik ve onlar mor tenli beyaz insanlar gibi görünüyorlardı. Bunun bizim hakkımızda ne söylediğini bilmiyorum – umarım sadece çizim yapmanın zor olduğunu; belki Kanada’nın demografik yapısıyla ilgili bir şey; kesinlikle ekibimizin demografik yapısıyla ilgili bir şey.

Kısa sürede şunu öğrendik: Eğer kapsayıcı olmak istiyorsanız, farklı nitelikleri değil, farklı insanları resmetmeniz gerekir. Ortalama bir insanı hayal etmeye çalışmak ve ardından çeşitli özellikleri eklemek yerine – ki bunlar kaçınılmaz olarak bir şekilde bize benzemeye başlıyor – her insanı resmetmek için yola çıktık. Daha doğrusu, belirli ve eksiksiz oldukları sürece herhangi bir kişiyi. Ortalama + farklı boyut; ortalama + farklı cilt tonu; ortalama + farklı yaş…anladınız işte – illüstrasyonlarımız sonunda sadece insanlarla dolu bir sayfa çizmekten başka bir şey yapmamışız gibi hissettirdi. Sonuçta, Shopify kullanıcısı olmanın ne anlama geldiğinin daha iyi bir yansıması olduğunu umuyoruz: ortalamayla ilişki kurması gerekmeyen, aksine kendini benzersiz hisseden, benzersiz insanlardan oluşan çeşitli bir topluluğa bağlı olan biri.

İllüstrasyonunuzu temel almak için bütün bir insanı aradığınızda, ayrıntılar birlikte çalışarak bildiğimiz ve tanıdığımız birini yaratır. Ürün tasarımından bahsediyorsak, buna bir kazanç diyoruz çünkü hangi kapasitede olursa olsun daha hızlı tanıma, bilişsel yükü hafifletir ve işinizi daha hızlı yapmanıza yardımcı olur. Kullanıcı deneyiminden bahsediyorsak, buna kazanç diyoruz çünkü kendilerini üründe yansıtan insanlarla konuşmak daha kolay. Kapsayıcılıktan bahsediyorsak, buna doğrudan bir kazanım diyoruz. İllüstrasyon stilimizi daha gerçekçi olacak şekilde güncelledik ve bu yaklaşım değişikliğine uyum sağlamak için ayrıntı düzeyini artırdık. Daha önce her illüstrasyonda yeterince temsil edilmeyen bir grup olabilirken, şimdi temsil ediliyorlar.

Çeşitlilik meselesi insanları nasıl çizdiğinizle bitmiyor

Neyin her zaman makul olmayan bir şekilde iyi gittiğini biliyor musunuz? Büro sandalyelerinin performansı. Ve kahve etrafa döküp durmak. Ve üzerinde hiçbir şey olmayan gerçekten büyük masalar. Bu harika bir şey, çünkü kim anında ve tereddütsüz övgü ve onay istemez ki? Bonus: En sevdiğiniz şeyleri tekrar çizebiliyorsunuz.

Bu da mantıklı, çünkü tasarımcılar aslında tasarımcılar için bir şeyler yapıyor. Ve kelimenin tam anlamıyla başka kimse yok.

Öyle midir hakikaten? Yeni bir iş kurdunuz ve 4000 dolarlık birkaç sandalyenin iyi bir yatırım olduğunu düşündünüz. Tabii. Masan da tertemizdir herhalde? Evet, girişimcilik de  böyle bir şey değil midir zaten: gerçekten temiz masaları olan ve hiçbir yerde kağıt yığınları veya eski kahve fincanları olmayan düzenli organize bir insan topluluğu.

Hayır, her ne kadar ahşap ve metro fayanslarından oluşan bir oda daha çizmek istesem de, bu tüccarlarımızın günlük hayatlarının nasıl göründüğünün üzerine pek de düşünülmüş bir yansıması değil. Daha da ötesi, bu hiçkimsenin kapsayıcı bir yansıması da değil. Tüccarlarımız işlerini aydınlık bir kafenin kapısına en yakın masasından yürütmüyorlar. Onlar arka masalarda, bir köşede giden siparişler, diğer köşede geçici bir kreş gibi bir yer (çocukları evde yalnız bırakamazsınız sonuçta) ve eğer şanslılarsa, tezgahlarının bir köşesinde bir dizüstü bilgisayarı sıkıştırmak için ufacık bir yer ile çalışıyorlar.

Modern girişimciliğin zorluklarına yönelik anlayışımızı ve empatimizi ifade etmek için samimi bir istekle yola çıktık ve kapsayıcılığa yönelik geliştirilmiş bir yaklaşımla ortaya çıktık. Herkesin aynı telefona ve aynı dizüstü bilgisayara sahip olması diye bir şey yok. Yani, evet, benim oturduğum yerden öyle görünüyor. Ama benim oturduğum yerden herkesin saç kesimi, kıyafeti ve içki siparişi de aynı. Pardon, yine mi lafı kaynattım? Herkesin iPhone’u yok. Acer hâlâ idare ediyor. Günlük latteniz cehennem gibi lüks (tamam benim günlük lattem). Her projeye, bir kişinin hangi engellerle karşılaşabileceğini, hangi kaynaklara erişemeyebileceğini ve bunun fiziksel dünyada nasıl tezahür edebileceğini düşünerek başlamak –nesneler; çevre; örneğin, geç kaldıklarında herkesin taksiye binemeyeceği gibi tek bir kısa kelime– “ürünümüz bizim için yapıldı” ile “ürünümüz herkes için yapıldı” arasındaki farktır.

Eğer geleneksel bir erkek/kadın söz konusuysa: yahu yapmayın daha iyi

Geliştiriciyi bir kadın olarak çizmek ve sırtınızı sıvazlamak kolaydır, bakın ne yaptık? Kadınlar da bilgisayar kullanabilir, bilirsiniz. Ve tamam, bizim de yaptığımız ilk şey buydu. Her erkek marangozu bir kadın marangozla değiştirdik ve bitti dedik. Ve aslında, muhtemelen bunu yapmaya da devam edeceğiz, o yüzden belki de yüksek atımdan inmeliyim. Ama bu sadece başlamak için iyi bir yer, durmak için iyi bir yer değil. Eşit temsile sadece Çılgın Cuma vs. ile ulaşamazsınız. Burada önemli olan çağ dışı cinsiyet rollerini aktif bir şekilde reddetmek ve bunları sistematik olarak resimlerimizden kaldırmak için iş unvanlarından daha derine bakmamız gerekiyor.

Beden dili, illüstrasyon stilimizde kullandığımız temel bir araç. Tonu belirlemek, kutlamalara katılmak veya dikkatinizi yönlendirmek için düzenli olarak buna bel bağlıyoruz. Geleneksel rolleri daha geleceğe dönük ve kapsayıcı bir şey lehine nasıl reddedebileceğimizin bilincinde olabileceğimiz bir yer olarak hızlı bir şekilde tespit edildi. Bir şeyi resmederken genellikle resimde fiil olarak hareket etmesi için bir kişi kullanırız. Gerçekleşmiş/gerçekleşmekte olan/gerçekleşecek/gerçekleşmesi gereken bir eylemi anlatmamız gerekiyorsa, yapılması gereken şeyi anlatmak için hareket halindeki ya da hareketi yöneten tek bir karakter ya da etkileşim halindeki iki karakter kullanırız. Kontrol edilmediğinde, cinsiyet önyargısı devreye girmeye başladığından bu durum sorunlu hale gelebilir. İllüstrasyonlarınızda eşit temsile sahipsiniz ama beyaz tahtayı her zaman işaret eden kim? Mesela bu.

Bunu hiçbir şekilde çözmedik, ancak şimdilik geleneksel cinsiyet rollerine düşmenin kolay olduğu bazı yaygın yerleri belirlemeye başladık.

+ Bir karakter diğerine bir şey açıklıyor

+ Bir karakterin diğerine bir nesne vermesi

+ Bir karakterin diğer karakterleri yönlendirmesi

+ Karakterler arası konuşma (kim eğiliyor?)

+ Tek karakterin izleyiciyle etkileşimi

talep eden (izleyiciye bakan) vs. sunan (izleyiciden uzağa bakan)

Varsayılan ayarınızı değiştirin

İllüstrasyonlar yaparken varsayılan ayarların ne olduğunu düşünmek biraz garip. Sanki illüstrasyonu yapan bir insan, varsayılan ayarlarını programlamamıza gerek yok, onlarla konuşabiliriz, değil mi? Ama aslında kapıdan çıkardığımız iş miktarı biraz çılgınca. Birçoğu düşünceli ve dikkate alınmış: herhangi bir illüstrasyon projesinin örnek vatandaşı. Ve birçoğu da öyle değil. Sadece hızlı bir şey lazım. Bu daha dün başladı. Bu kısmı değiştirebilir misin? Hayır, sizin için daha fazla bilgim yok. Gerçekçi olmak gerekirse, her konuda istediğimiz kadar düşünceli ve özenli değiliz. Tek. Proje. Yirmi hızlı kazanım sonra ve omg yine arkadaşlarımı mı çizdim? Bir içerik oluşturucu olarak, varsayılan yaklaşımımızı içsel olarak daha az temsil edilen birine kaydırırsak, her şey yanarken bir hesaplama daha az olur, çünkü muhtemelen bu adımı zaten atlayacaksınız.

Aşırı-düzeltmeyi hedefleyin

Basit bir tavsiye duyduğumda ne kadar rahatladığımı görünce şaşırdım: “Siz de, beyaz insanlar. Karıştırmaktan ve beyaz olmayan insanları tasvir eden görseller kullanmaktan korkmayın.” Evet, bunu biliyorum ama aynı zamanda teşekkür ederim. Evet, teşekkür ederim. Bunu söylediğin için teşekkür ederim, sanırım bunu duymaya ihtiyacım vardı. Biz illüstratörler çekingen yaratıklarız, insanları kırmaktan gerçekten hoşlanmayız. Kendinizi yıpratmak kolaydır; kapsayıcılık girişiminizin zorlama ya da yapmacık olup olmadığını merak eder ve fark edilmeyecek normlara geri dönersiniz. Bildiğiniz kültürü çizmek, herhangi bir projede her zaman daha güvenli bir seçenek gibi gelir ve çoğu zaman işin bütününe zarar verir.

Mira’nın “Kendimizi herhangi bir yerde görmek için ÖLÜYORUZ” gibi sözlerini ciddiye almak, fark edilmeme baskısının bir kısmını hafifletir. Bu durum, illüstratörlerimize, istediklerinden başka bir sebep olmaksızın karanlık bir el veya tekerlekli sandalye seçme izni veriyor. İleriye dönük olarak, aktif bir şekilde telafi etmeye ve daha yüksek oranda az temsil edilen insanları resmetmeye karar veriyoruz. Fark edilmeyi hedefliyoruz. Çünkü Mira kendini görmek için ne kadar can atıyorsa, biz de onu oraya koymak için o kadar can atıyoruz.

Teknoloji alanında çeşitlilik konusu öyle kendi kendine çözüme kavuşabilecek bir konu değil. Bu hâlâ, iyi niyetin iyi, kötü niyetin ise feci şekilde yanlış olduğu, nispeten keşfedilmemiş bir karanlık kıta. Yeterince kadın CTO çizersem dünyanın da aynı şeyi yapacağına inanıyormuş gibi davranmıyorum. Dürüst olmak gerekirse, teknolojide kökleri çok derinlere uzanan ve herkesin makul bir şekilde aşılamaz diyebileceği sorunlara bakmak ve bir illüstrasyon ekibi olarak çabalarımızın önemsiz olduğunu hissetmek çok kolay. Evet, sizi istediğiniz gibi çizebilirim ama formunuzda sadece iki cinsiyet seçeneği var.

Ama illüstrasyon benim evimi inşa ettiğim yer ve hiç değilse evimi dünyayı yönettiğim gibi yöneteceğim: herkes için ve muhtemelen orantısız sayıda dürüm ve köpek çizip duracağım. Kapsayıcılığa yaklaşımımız, sürekli olarak eksik diyebileceğim, ancak umarım doğru yönde ilerleyen bir yaklaşımdır. Çabalarımızın amacı netleştikçe, zaman zaman önemsizliğimizle rahatlayarak, zaman zaman da bundan bunalarak yavaşça ilerliyoruz.

Her bir illüstrasyon aracılığıyla doğrudan değişim yaratma baskısı hissetmek yerine, olmak istediğimiz kişinin özlemsel bir yansıması olmayı hedefleyeceğiz. İllüstrasyonu, teknolojinin bize yetişmesini bekliyor olsak bile, nihayetinde sahip olduğumuz değerleri yansıtmak için kullanacağız. Kullanıcılarımıza (ve dünyaya) kapsayıcılığın bizim için önemli olduğunu söyleyecek ve günlük ürünlerde çeşitlilik temsilini normalleştirmek için bilinçli bir çaba sarf edeceğiz. Aynı mesajı çevremizdeki tasarımcılara ve mühendislere iletmek için illüstrasyonu kullanacak, onlara kapsayıcılığın önemli olduğunu ve kendi kararlarında da aynı özeni göstermeleri gerektiğini hatırlatacağız. Kendimizi sadece bugünden sorumlu tutmayacak, yarınları hedefleyeceğiz. Özetle, çalıştığımız kurumlara kısmen ayak uyduracağız mecburen, ancak sürekli olarak iki adım önde kalacağız: inandıklarımızın ve hep birlikte neyi hedeflememiz gerektiğinin gelişen bir tasviri olarak.

kaynak: medium.com / çevirgen: sevil ainsley

Gönder gitsin